In geval van de netwerken worden meestal twee soorten apparaten gebruikt: routers en switches. Het belangrijkste verschil tussen de router en de switch zijn de verschillende werkwijzen van beide apparaten. Een switch is voorzien van verschillende LAN-aansluitingen waaraan verzendt hij gegevens op basis van fysieke adressen (MAC) van de aangesloten netwerkkaarten. Een router daarentegen verzendt datapakketten en analyseert de IP adressen van doel-apparaten. Daarnaast kunnen routers conversie maken van de verzonden data tussen protocollen van verschillende netwerken. Dankzij deze mogelijkheid worden de pakketten aan andere de router via modem-verbinding doorgestuurd en ook aan het lokale netwerk (waar de TCP/IP-protocol geldt).

 

Mijn router geeft traag internet door, wat te doen?

Soms is het vervelend dat de router het internet signaal niet goed doorgeeft. Ook al heb je het snelste internet van België van Proximus of Scarlet. Hiervoor zijn allerlei redenen te bedenken. Heel vaak komt het ook door de plek van de router. Doordat deze vaak in de meterkast wordt geplaatst is het signaal niet optimaal. Hieronder een aantal tips die je kunt toepassen:

 

  • Kijk of het signaal beter is wanneer de modem buiten de meterkast staat
  • Zet de router op een hoger gelegen plek neer
  • Probeer de antennes te draaien en kijk of dit resulteert in een beter signaal
  • Zet de router op andere (centraal gelegen) plek in huis
  • Gebruik een repeater of een access point
  • Koop een nieuwe router, bijvoorbeeld bij Coolblue.be

 

Wat zijn precies de verschillen?

Deze verschillen tussen de router en switch betekenen dat elk apparaat in het netwerk een andere rol vervult. De switch kan meerdere computers met netwerkkaarten met elkaar verbinden in een LAN-netwerk. Maar men kan switches gebruiken om het netwerk met het internet te verbinden (zelfs als een netwerkkabel wordt gebruik). Om een met behulp van en switch gebouwde lokaal netwerk op het internet aan te sluiten, moet men op een van die computers een internet kabel rechtstreeks aansluiten (via een modem of een andere netwerkkaart) die de internetserver voor de andere werkstations zou worden. Maar dergelijke oplossing vereist echter continue werking van een van de computers en kan veel energie kosten.

 

Toewijzen van ip-adressen

Bij het gebruik van een router wijst een internetprovider slechts een IP-adres aan een router toe. Tegelijkertijd hebben de computers een speciale IP-adressen (privé IPv4-adressen) op het interne netwerk die door een gebruiker worden ‘uitgevonden’ of toegewezen door de router. Ten slotte switches maken een netwerken maar routers verbinden verschillende netwerken. Een router verbindt computers en geef de toegang tot het Internet, zodat gebruikers verbinding kunnen delen.