De Xbox 360 is de tweede videogameconsole van Microsoft en werd ook uitgebracht in november 2005 (de eerste was de Xbox) een jaar vóór de lancering van PS3 en ook Nintendo Wii. In juni 2010 werd een bijgewerkte versie van de Xbox 360-console gelanceerd waarin de oude Xbox-versies werden gewijzigd. We zullen de verschillen tussen de verschillende Xbox 360-ontwerpen tot nu toe bekijken.

Xbox 360 Core: de Xbox 360 Core werd gelanceerd naast de Xbox Pro in november 2005. De console was een standaard zonder een harde schijf, wat inhield dat je er videogames op kon opslaan en ook geen gebruik kon maken van Xbox Live. De console was bovendien niet geschikt voor titels van de eerste videogameconsole van Microsoft. Een van de grootste problemen met deze console was het probleem van oververhitting. Dit model werd stopgezet en ook gewijzigd met het Xbox Game-systeem.

Xbox 360 20 GB Pro: De 20 GB Pro (ook bekend als Xbox 360 Costs) was slechts een van de gameconsoles die in 2005 werd uitgebracht. De console kan verschillende titels uit haar baanbrekende console spelen. Benadrukt dat de console de mogelijkheid biedt om games in High Definition te spelen, online contact te maken met verschillende andere spelers en ook videogames te spelen via Xbox Live. Verder had de console een HDMI-uitgang met een resolutie van 1080p. Dit ontwerp werd echter in augustus 2008 stopgezet en gewijzigd met een variatie van 60 GB op het pakket tegen dezelfde kosten.

Xbox 360 Gallery: Dit systeem verving de Xbox 360 Core in oktober 2007 en was ook het meest geschikt voor casual gamers. Net als de “Core” ontbrak het systeem aan een harde schijf, in plaats van een intern geheugen van 256 MB dat later werd opgewaardeerd naar 512 MB. Gamers die een extra schijfstation nodig hebben, kunnen desondanks een externe schijf aanschaffen die op het oppervlak van de console kan worden gemonteerd. Het bestond ook uit een draadloze controller, ondersteuning voor HDMI-uitvoer en 5 Xbox Live Arcade-videogames.

Xbox 360 Elite: Dit systeem werd gelanceerd in april 2007 en had een harde schijf van 120 GB met een zwart mat oppervlak. De Xbox 360 Elite was ook met de mogelijkheid om sommige van de oude Xbox-titels te spelen en had hulp voor een draadloze controller en ook een headset. Het kan ook verbinding maken met Xbox Live waar de speler games kan downloaden en ook kan deelnemen aan het multi-online spelen.